Hoppa till sidans innehåll

Kils AIK refererar; Krampaktig kvalseger mot Nyedshov

21 OKT 2018 20:51
2018-10-14 22:07 Kils AIK bortabesegrade Nyedshov IF med 2-3 (1-0) efter mål av Philip Granander, Erik Sälgeback och Fredrik Johannesson.
  • Skapad: 21 OKT 2018 20:51

Kils AIK vann den första av två kvalmatcher när man på Molkoms IP vände och vann mot kometlaget Nyedshov IP. En vändning i dubbel betydelse - både på resultattavlan men också spelmässigt där Kils AIK stod för en minst sagt blek första halvlek.

Fotograf Krister Nilsson har under veckan opererat knät och även om han var på plats på Molkoms IP var han inte i stånd till att fotografera. Istället har vi Ulf Lidgren att tacka för detta. Ulf fotograferar annars mest motorsport, vilket han i jämförelse med fotboll menade att "där vet jag alltid åt vilket håll de åker".

Trots en svängig match lyckades Lidgren få med det mesta och bästa från matchen genom kameralinsen. Tack Ulf! Klicka vidare här för att komma till hans egen hemsida där fler matcher från tidigare säsonger Kils AIK finns att bevittna. Fler bilder från kvalsegern, och hela säsongen, finns som vanligt under Foton 2018.

Nyedshov har skrivit ett referat från matchen vilken ni hittar på deras sida på Facebook. Det tar inte tre kvart att läsa, avslöjar minst lika mycket som detta samtidigt som det är objektivt beskrivet. 

Jag gillar Nyedshov; en förening med rejält drag under sulorna som efter dunkel tillvaro och något år utan seniorlag raskt stigit upp som ett topplag i division 5. De satsar på lokala killar, har fått hela bygden att leva och leds av sympatiska och skickliga tränare. Det känns, och detta säger jag med värme, lite som en sektverksamhet ute på Molkoms IP. Publiken vallfärdar till Molkom när hemmalaget spelar - det var många fina Kils-supportrar på plats men de var i ordentlig minoritet bland de hela 409 runt fotbollsplanen. Med liknande utveckling i framtiden dröjer det inte förrän de spelar i division 4. 

Och Kil blev varse att det inte är några tillfälligheter: "Hovet" spelar en kraftfull fotboll där hjärtat är med i varenda situation. Men enbart med hjärta hade de inte kommit till kval och det fanns gott om spelkvalitér att beundras av. I sin elva har de fler än en handfull spetsspelare som definitivt hade behärskat en våning upp. Och längst fram spelar omskrivne anfallaren Fredrik Törnqvist som under matchen gjorde sitt 31:a respektive 32:a mål för säsongen. 

Vi har i vår uppladdning haft riktigt bra träningar med helmotiverade spelare och jag kan inte ge spelarna nog med lovord för med vilken inställning de har tagit sig an den tuffa uppgift som ett kval neråt kan innebära. Förutom fotbollsträningar har vi också laddat upp med afrikansk dans vilket lockade truppen till höga skratt. För den som vill se Kils AIK dansa klickar ni här.

Inför söndagens match var det också vår tur att pröva det som elva andra lag har prövat inför sina matcher mot oss under säsongen. En spelledig helg. De många fördelar jag har orerat om att det innebär fick vi nu: en hel och fräsch trupp som var mentalt laddade för en viktig match och där vi haft lyxen med en tydligare röd tröd i våra träningar till skillnad från det brandsläckande som annars sätter sin prägel på träningarna om resultaten är dystra.  

Även om flera dolda talanger kom i ljuset under fredagens danspass är vi desto bättre fotbollsspelare än dansare. Men att döma av första halvleken i matchen i Molkom visade vi det inte.  

Och nej, det är inte rättvist mot ett hårt arbetande och duktigt motståndarlag att enbart förklara en mindre bra insats med våra egna tillkortokommanden. En företeelse jag säkert själv gjort lite för ofta och som jag inte är ensam om.

Men. Det går heller inte att sticka under stolen med att första halvleken mot Nyedshov tillhör våra svagaste för säsongen. Det handlade definitivt inte om underskattning - killarna var väl medvetna om "Hovets" goda förmågor och då i synnerhet på hemmaplan där de snittat nära fyra baljor.

Och killarna var "påkopplade" och ville verkligen att Kils AIK skulle göra en bra match. Kanske var det istället så att vi ville för mycket där nerverna var utanpå kroppen. Det var bara dryga två veckor sedan vi senast spelade på "riktigt" gräs men det såg i första halvleken ut som om det varit ett halvår sedan.

Planen var fin för att vara i mitten av oktober - men till killarnas försvar skall också sägas att den var rejält halkig och passningar efter marken levde ibland sina egna liv i knähöjd. Inte utmärkta förutsättningar om man vill lira kulan mellan försvarskollegorna med andra ord.

Vi var under matchen aldrig nära att skapa målchanser med mer mödosam speluppbyggnad som involverade större delen av laget - men desto närmare att ställa till det med vanskliga passningar och mottagningar på egen planhalva.  

Nyedshov, mer eller mindre tvingade till seger, tog kommandot och det var egentligen helt i sin ordning där vi sökte snabba omställningar i djupled eller på de kraftfulla anfallspjäserna Danny Gilbert och Erik Sälgeback.

Med objektiva betraktares ögon var säkerligen första halvlek inte värd bensinpengarna dit. Nyedshov var, av två rakt spelande fotbollslag, ett par strå vassare och med övertag på innermittfältet kunde de iscensätta anfall högre upp än vad vi var nära.

Laget gjorde tidigt mål på en hörnspark vilken blev korrekt avblåst - men de efterföljande hörnorna, frisparkarna och långa inkasten skapade tryck och vållade bekymmer. Riktigt farliga målchanser var dock sällsynta mot Adam Modén. Eric Fricks uppoffrande täck i straffområdet och en illa placerad men hård volley mitt på Modén tillhörde de farligaste. Men framför den andra målvakten fanns det i ärlighetens namn inte tillstymmelser till rejäla målchanser den första halvtimmen.

Sen var det "den där" Fredrik Törnqvist. I det öppna spelet hade de rödklädda, och då framför allt Anders Svensson och Frick, så pass bra koll man kan förvänta sig att ha på en spelare som så uppenbart spelar några pinnhål lägre än sin egentliga förmåga. 

Men det går inte att tackla en frisparksskytt. I vår iver och välvilja att rädda boll från inkast kontrade de gulklädda och stoppades bryskt utanför straffområdet. Frisparken - sådär tre-fyra meter utanför straffområdet - satt elegant i nättaket bakom chanslöse Modén. 

Målet blev en liten väckarklocka för gästerna som i halvlekens sista döende minuter skapade fler målchanser än under resterande halvleken sammantaget. Erik Sälgeback dundrade på ett kanonskott som räddades strålande av hemmaspelare - eller kanske var det snarare så att han inte hann undan. I efterspelet efter den kanonen tog Granander med sig bollen in centralt för ett avslut som dock enkelt räddades.

Kil hade också en boll inne då Danny Gilbert var påpasslig och i närkamp med sin försvarare erövrade boll och skickade in kvitteringsmålet bakom en målvakt som kommit på mellanhand. Målet dömdes dock bort. Huvuddomaren såg inte något fel men det gjorde assisterande domaren och flaggade. Och har jag ondgjort mig över assisterande domares ibland motvilja till att ta egna beslut under säsongen får jag surt bita i äpplet och istället applådera det den här gången.......

läs mer på https://idrottonline.se/KilsAIKFK-Fotboll/Nyheter/KrampaktigkvalsegermotNyedshov?fbclid=IwAR3y7mDPJ3sJ_A_5G70RJk95IhgFjUzjruxEmIge9UyImKch4K2YghZ6FSI

Skribent: Karin Forsberg
Epost: Adressen Gömd
IF Nyedshov - Div 5 östra herrar
Box 35
660 60 Molkom
Telefon: 0700018340
E-post: This is a mailto link

 

 

           

      

  

 

  MOLKOM-BIOVÄRME

 

  molkoms-el12

 

  Tågmark Din Mäklare!

 

 Moelven skog AB

 

 molkoms-pizza12

Postadress:
IF Nyedshov - Fotboll
Box 35
66060 Molkom

Besöksadress:
Molkoms IP, Hjuldonsvägen 2b
66060 Molkom

Kontakt:
Tel: 0700018340
E-post: This is a mailto link

Se all info